31 Temmuz 2016 Pazar

6.Gün: ROSE O'NEILL

Rose O'Neill (1874-1944)
Amerikalı ilüstratör ve sanatçı. 20. yüzyılın başlarında son derece popüler olan Kewpie karakterinin yaratıcısıdır. Bu sevimli karakter iilk kez "Lady's Home Journal"ın 1909 Kasım sayısı için çizmiştir. Daha sonra karakterin yaratım süreciyle ilgili konuştuğunda onları rüyasında gördüğünü söylemiştir(1). Cupid'in bir çeşitlemesi olduğundan Kewpie olarak isimlendirimiş. Kewpie'ler öyle sevilmiştir ki, oyuncak olarak da üretilmiştir (2). 6. gün için Rose O'Neill'i seçmemin temel nedeni bu başarısıdır. Amerika'da seri üretimle fabrikalarda üretilen ilk oyuncaklardan olarak kabul edilirler. Halen bu bebeklerin koleksiyonu yapılmaktadır. Bizde de bir tane klasik Kewpie var... Bizimki kauçuk olanlardan ama yine de arkasında böyle bir öykü olduğunu bilmek, oyuncağa farklı gözle bakmamı sağladı. İlk üretilen serilerde porselen olanlar da varmış, asıl koleksiyonu yapılanlar bunlar tabii.  

Ayrıca Rose O'Neill, aktif bir sufrajetmiş (3). Üstelik döneminin en çok kazanan ilüstratörlerinden biri olduğu bilinir. Erkeklerin dünyasında kendine bir yer açabilmiş, popüler olmuş, kazanmış ve bunları yaparken hemcinslerinin oy hakkı mücadelesinde bir aktivist olarak yer almıştır. İllüstrasyonun Altın Çağı içinde sayılan Rose O'Neill'den şu yazımda bahsetmiştim  (4).

(1) http://www.collectorsweekly.com/dolls/kewpie
(2) Oyuncaklarla ilgili daha fazla bilgi için (kaynak).
(3) Sufrajet, kadınların oy hakkı için mücadele eden aktivistlere verilen bir addır. Tüm dünyada kadınların oy hakkı için mücadelesi yıllar almış (kaynak). 1900'lerin başından başlayarak, bazı ülkelerde günümüze kadar sürmüştür bu mücadele.Türkiye'de ise kadınlara seçme ve seçilme hakkı, pek çok ülkeden önce 1930'ların ilk yarısında verilmiştir.
(4)Songür Dağ, E., İllüstrasyonun Altın Çağı II, Grafik Tasarım Dergisi, Temmuz-Ağustos 2013, Sayı 55, Sf 30-32. PDF

#30daysfor30pioneerwomen #roseoneill

Hiç yorum yok: